Aanhoudend geweld in Sinjar maakt terugkeer Yezidi’s onmogelijk

Bron: Shafaq Nieuws

NL Helpt Yezidi’s maakt zich ernstig zorgen over de toenemende onveiligheid in Sinjar, waar gevechten tussen milities en het Iraakse leger opnieuw hebben geleid tot gedwongen terugkeer van Yezidi’s naar vluchtelingenkampen in Duhok. Alleen al afgelopen week keerden minstens 16 families noodgedwongen terug, terwijl sinds 2023 ruim 10.000 gezinnen Sinjar hebben moeten ontvluchten.

Sinjar blijft het doelwit van milities en Turkse luchtaanvallen, waarbij burgerslachtoffers vallen en wederopbouw onmogelijk wordt gemaakt. Daarnaast versterken door Iran gesteunde groeperingen hun aanwezigheid, waardoor de situatie steeds gevaarlijker wordt.

​Sinds de genocide gepleegd door ISIS in augustus 2014. Ongeveer 400.000 Yezidi’s vluchtten destijds naar de Koerdische regio van Irak; vandaag de dag zijn meer dan de helft van hen nog steeds ontheemd . Daarnaast zijn meer dan 150.000 Yezidi’s naar Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië gevlucht.

In de Koerdische regio van Irak neemt de dreiging van haatzaaiende uitlatingen tegen Yezidi’s toe, wat hun gevoel van onveiligheid verder vergroot. Deze aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief dwingen veel Yezidi’s ertoe Irak te verlaten zodra zich een kans voordoet, waardoor velen als vluchtelingen naar onder andere Nederland komen.​

NL Helpt Yezidi’s maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen en benadrukt dat de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, een verantwoordelijkheid heeft om bescherming te bieden aan deze uiterst kwetsbare bevolkingsgroep. Ondanks de voortdurende onveiligheid in Sinjar en de aanhoudende dreiging tegen Yezidi’s, geldt in Nederland sinds vorig jaar een asielstop voor mensen uit Irak. Dit besluit is onterecht en negeert de realiteit waarmee Yezidi’s dagelijks worden geconfronteerd: een regio die nog steeds gevaarlijk is, een toekomstperspectief dat ontbreekt en een blijvende dreiging van vervolging.

Zolang Sinjar niet veilig is en terugkeer onmogelijk blijft, moet Nederland zijn deuren openhouden voor Yezidi-vluchtelingen die bescherming zoeken. We roepen de Nederlandse overheid op om het asielbeleid te herzien en recht te doen aan de schrijnende situatie van de Yezidi-gemeenschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *