top of page

Ons verhaal 

Stichting NL Helpt Yezidi's (Nederland Helpt Yezidis) is in december 2014 opgericht. De organisatie is opgericht door Wahhab Hassoo en andere mede Nederlanders als reactie op de genocide gepleegd op de Yezidi's door Daesh (ISIS). In de zomer van 2014 viel ISIS Sinjar binnen, een regio ten Noorden van Irak, het thuisland van veel Yezidi's.

Wahhab en zijn gezin waren in 2012 al uit Sinjar naar Nederland gevlucht vanwege de dreigingen vanwege hun religie en de dreigingen van Al-Qaida vanwege het werk van zijn vader. Veel van zijn vrienden, familieleden en dorpsgenoten vluchtten echter of werden vermoord.

De wreedheden die vanuit de regio werden gemeld, waren onder meer de moord op Yezidi-mannen, tot slaaf maken Yezidi-vrouwen en -meisjes en de opname van Yezidi-jongens in strijdgroepen van Daesh voor radicalisering en indoctrinatie.

In de zomer van 2014 waren Wahhab samen met zijn ouders voor het eerst in hun leven op vakantie. Een dag na hun vetrek werden ze wakker met het afschuwelijk nieuws; ISIS had het gebied waar voornamelijk Yezidis en dus ook familie van Wahhab woonden gecontroleerd en begon met het moorden, tot slaaf maken en verjagen van tienduizenden Yezidis. Deze gruwelijkheden zijn later erkend als genocide. 

Wahhab en zijn ouders moesten direct terug uit vakantie en gingen allerlei mensen in hun netwerk vragen voor hulp. Ouders van Wahhab hadden een vrouw als taalmaatje; iemand die nieuwkomers helpt met Nederlands leren. Zij heeft via haar man de regionale nieuws, Omroep Gelderland in dit geval, op de hoogte gebracht. TV kwam langs en uiteindelijk ook nationaal opgepakt. Wahhab ging samen met Evangelische Omroep (EO) voor het programma ''Dit is de Dag Repportage''  naar Iraakse Koerdistan geweest, opzoek naar zijn familie. Deze is onderaan deze pagina te vinden. Naar de aanleding van de uitzending, hebben tientallen mensen uit het heel land Wahhab benaderd om te helpen. Daaruit is deze stichting ontstaan. 

Wahhab opzoek naar zijn familie voor het programma ''Dit is de Dag'', uitgezonden op NPO. 

11053455_814875968581855_7194730186713929322_n.jpg__nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_

Missie

Het oorspronkelijke doel van de stichting is altijd noodhulp naar de vluchtelingen in ontheemden (IDPs) kampen in Koerdische Autonome Regio (KAR) ten noorden van Irak sturen. Er is in de afgelopen 6 jaar meer dan 50 ton aan hulpmatriaal gestuurd.

Door de opmaars van ISIS in 2012 zijn meer dan 500.000 Yezidis op straat en uiteindelijk in tenten komen leven. Tot op dit moment verblijven meer dan de helft van alle Yezidi ontheemde in tenten en onafgemaakte gebouwen

Vissie

Sinds de oprichting, zet Stichting NL Helpt Yezidis zich in voor Yezidis op allerlei vlakken. Zo hebben we in de loop van de tijd onze projecten uitgebreid, van het bieden van alleen matrieel hulp tot erkenning van de genocide, bewustwording, stem geven en ondersteuning van Yezidi-vluchtelingen ook buiten de grenzen van Syrië en Irak. 

IMG_3515.PNG.png
bottom of page