Zodra ik ermee wil stoppen, denk ik aan mijn familie, aan mijn ooms en tantes, aan mijn nichten, en aan alle andere slachtoffers van IS. En dan strijd ik weer door. Voor gerechtigheid, voor erkenning van de genocide en voor betere rechten voor mijn volk. Want als de Yezidis het goed hebben, dan heb ik het ook goed.’ vertelt Wahhab.
Yezidi Genocide Justice Campaign
In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Het doel was de Yezidis, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. Het is zeven jaar geleden dat de 74e volkerenmoord op de Yezidis begon, maar pas kortgeleden werd de genocide officieel door de Tweede Kamer erkend.
Het gevaar van het erkennen van genocide is dat het stempel daarmee is gezet en er niets meer gebeurt. Maar het geeft je ook de morele verplichting te erkennen dat de Yezidis nog steeds heel slecht worden opgevangen in Irak en dat ze ook nog niet terug kunnen naar hun eigen gebied.
De hulpverlening schiet enorm tekort. Tienduizenden Yezidis wonen nog altijd in tenten en hebben uitzichtloos toekomst. Met #JusticeForYazidisCampaign gaat NL Helpt Yezidis pleiten voor gerechtigheid en compensatie aan de nabestaanden van de Yezidi slachtoffers. Want alleen erkenning is niet voldoende. Het is nu tijd voor vervolgstappen. Overheden moeten de genocide of Yezidis niet alleen erkennen, maar de daders en betrokken partijen moeten ook berecht worden.
Samen met veel andere nationale en internationale Ngo’s & onafhankelijke organen, zullen we ons inzetten om bijdrage te leveren aan het #JusticeForYazidis proces en zullen we altijd klaar staan om Yezidi slachtoffers te steunen.
Een recent onderzoek naar de betrokken partijen bij de genocide op Yezidis vindt u hier.
Facebook, Telegram, YouTube, WhatsApp en andere sociale media netwerken hebben bijdrage geleverd aan de genocide op de Yezidis door Islamitische Staat (IS), in de zomer van 2014.
IS heeft sociale media netwerken gebruikt om angst te zaaien en dus meer macht te krijgen. Zo is deze gruwlijke terreur groep erin geslaagd om 1/3 van het Iraakse grondgebied te veroveren. Na overname van grote steden als Mosul en Anbar, begon IS op 3 agustus 2014 de Yezidis gebieden binnen te vallen.
Deze terreur heeft tienduizenden Yezidi mannen en bejarden vermoord, kinderen en vrouwen werden als gevangenen genomen. Kinderen werden getraind om aanslagen te plegen. Vrouwen en meisjes werden tot slaaf gemaakt en verhandeld tussen IS strijders.
Op sociale media netwerken, zoals Facebook, YouTube, Telegram etc, werden Yezidi meisjes van soms wel 8 jaar verhandeld.
Mensenhandel is verbonden binnen het Internationaal Recht en valt onder de zongenaamde '' The International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) prohibits'' van Verenigde Natie. Toch hebben deze grote bedrijven gefaald om IS slaven handel van Yezidis te voorkomen.
Onder andere de bijdrage van deze big-tech bedrijven, heeft IS de mogelijkheid gegeven om online slavenhandel van Yezidis, Christenen en andere minderhedne te laten plaatsvinden.
NL Helpt Yezidis legal team heeft een onderzoek hiernaar gedaan en alle bewijzen ingezameld en in een rapport gezet. Het hele rapport en onderzoek is te vinden via deze link. Het rapport is vertaald en is in verschillende talen beschikbaar, waaronder Engels, Arabisch, Greeks, Duits en Spaans.
Persberichten
'Historische stap naar gerechtigheid voor Yezidi-slachtoffers in nieuw regeerakkoord'
Kamer erkent IS-misdaden tegen jezidi’s als genocide: 'Belangrijke eerste stap' - Wahhab Hassoo