top of page
Zoeken

Rojiyên Êzî: Yezidi Vastdagen

Terwijl veel (Christelijke)mensen uitkijken naar de viering van de kerstdagen elk jaar in december en Joden zich bereiden voor Kwanza of Hannukah, maken Yezidis zich op voor hun belangrijkste vastdagen, namelijke Rojiyên Êzî; letterlijk vertaald ‘de zonnedagen van God’. Rojiyên Êzî is een driedaagse viering midden december van vasten waarin tijd doorgebracht wordt met familie en vrienden. Ook wordt er veel aandacht gegeven aan mensen die het moeilijk hebben, bijvoorbeel vluchtelingen. Tijdens deze driedagen, vaak derder week van december ieder jaar, vasten Yezidis van zonopkomst tot zonondergang.

Yezidi meisje steekt een touw (fatiel) aan tijdens bezoek aan Lalish in verband met Yezidi Vastdagen

Vanuit het cultureel perspectief, gaan deze vast dagen gepaard met cultureel muziek zoals ' Dengbeji, ook wel stran genoemd. Aan het einde van de dag en de zonondergang, verbreken Yezidi's hun vasten met een groot feestmaal, waarbij ze meestal vrienden en buren uitnodigen om een uitgebreide maaltijd te delen. Er worden vaak spelletjes gespeeld en er worden vaak liedjes gezongen terwijl mensen samenkomen. Op de vierde dag, de Cîjna Rojia, verbreken de Yezidis na drie dagen vasten hun vasten en vieren ze feest, waarbij ze elkaar begroeten door ‘Cîjna te Pîroz Bet’ of fijne feestdag te zeggen!


Vanuit een meer religieus perspectief is dit idee van Rojiyên Êzî gebaseerd op een natuurlijke verschijnsel, namelijk ‘de winterzonnewende’, ook wel ‘hibernal solstice’ genoemd in het Engels. De term winterzonnewende verwijst naar de kortste licht periode (in dagen) van het jaar waarbij een van de polen van de aarde zijn maximale helling van de zon bereikt en de aarde daarom het minste daglicht en de langste nacht heeft. Binnen Yezidisme als geloof komt licht als één van de belangrijkste en meest heilige aspecten voor. Duizenden jaren geleden wisten mensen niet hoe het kwam dat er een periode was waarin licht op aarde voor heel kort bleef.


Dus Yezidis, als een oude Summarische religies, die deze periode voor het eerst ervaarden, vonden het heel bijzonder. Daarom vieren Yezidis deze periode als wedergeboorte van de zon, door de kortste drie dagen van het jaar te vasten.

Kortom, Yezidi vast dagen of te wel Rojiyên Êzî, verwijst naar de korte dagen in het jaar, waarbij Yezidi de wederegeboorte van de zon vieren. Deze periode gaat gepaard met veel tradities en gewoontes, zoals muziek, eten, dans en bijeenkomsten.


Bronnen: Britannica, Peacock-Angel Organisation, Yazidi Cultural Heritage, Space.com, Kurdistanica, Jstore.org, NL Helpt Yezidis.

コメント


bottom of page