top of page
Zoeken

Yezidi's willen Big-Techs verantwoordelijk stellen voor ISIS-gruweldaden jegens hun volkIn een publicatie van Reuters hebben Yezidis in Nederland en wereldwijd gezegd dat Big-Tech Bedrijven, zoals Facebook, WhatsApp, Instagram, Telegram en andere, verantwoordelijk te stellen voor hen bijdrage aan het verhandelen van Yezidi vrouwen en kinderen door IS via hun platformen.


De familie van Wahhab Hassoo hebben hun nicht teruggekocht door $80.000 te betalen aan IS. Haar beelden werden door IS-jihadisten gedeeld op WhatsApp en Telegram. De Yezidi activist wil dat er gerechtigheid en compensatie komt voor zijn familie en andere Yezidi slachtoffers.


Team NL Helpt Yezidis en andere hulporganisaties hebben er twee jaar over gedaan om het rapport af te maken. Dit rapport bevat onder andere openbare bewijsmateriaal waaruit blijkt dat er sprake is geweest van mensenhandel via deze platformen. IS zou groepen hebben gemaakt via Telegram, WhatsApp en andere platformen voor het kopen en verkopen van Yezidi vrouwen en kinderen. NL Helpt Yezidi’s team roept de overheden wereldwijd op om onderzoek te doen naar de misdaden die zijn begaan jegens Yezidis en dan specifiek naar de rol van social media.


‘’ISIS heeft gebruik gemaakt van deze platformen om niet alleen mensen te kopen en verkopen, maar ook om hun propaganda video’s en terroristische ideologie te promoten. Zo heeft de terreurgroep Twitter gebruikt voor werving van buitenlandse jihadisten en deze kwamen onder andere uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en vele andere landen. Dit is tegen de normen van het Internationaal Recht en ook tegen de regels van deze Big-Tech bedrijven. Maar toch hebben ze niks gedaan om dat te stoppen” aldus Wahhab Hassoo, tijdens zijn interview met Reuters.


De zogenaamde Artificiële Intelligentie (AI) van deze Big Tech bedrijven heeft te veel tekortkomingen. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van teksten en posts in andere talen. ISIS-jihadisten waren hiervan goed op de hoogte en hebben hier gebruik van gemaakt doormiddel van lokale Arabische dialect te gebruiken of andere talen die het AI van deze bedrijven niet kon ontdekken.


‘’Het is tijd dat er wat aangedaan wordt, want ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe Yezidi kinderen verhandeld werden op social media. Als er een onderzoek komt dat leidt tot een strafrechtelijk proces, dan is het goed. Als het leidt tot een civiele procedure, dan is dat maar zo. We willen dat de waarheid naar boven komt", aldus Catherine van Kampen, voorzitter NL Helpt Yezidis.


Het rapport is twee weken geleden verzonden naar het Witte Huis, de Nederlandse regering en de Tweede Kamer leden. Ook andere Europese regeringen zullen het rapport ontvangen. ‘’Ik heb contact met Koerdische regeringsleiders in Irak en ook zij zullen het rapport ontvangen’’ aldus Wahhab Hassoo.

Het rapport is vertaald naar verschillende talen en is via deze link te vinden.

Comments


bottom of page