DE SITUATIE IN NOORD-IRAK
IN HET KORT
De Irakoorlog duurde van 2003 tot 2011. In deze periode zijn bijna 2 miljoen Irakezen naar het buitenland gevlucht en grote groepen mensen zijn ontheemd geraakt. Ook na de beëindiging van de oorlog hebben velen hun huis moeten ontvluchten door bedreigingen van binnenlandse milities.
DE SITUATIE IN CIJFERS
Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). In hoog tempo namen zij verschillende Iraakse steden in. De IS-strijders dwingen de lokale bevolking zich te bekeren tot hun radicale versie van de Islam. Het extreme geweld van de IS heeft inmiddels ruim 1,8 miljoen mensen hun huis doen ontvluchten.
2003-2011
Inwoners: 32,6 miljoen
Oppervlakte: 438.317 km²
Hoofdstad: Bagdad
Conflict: 2003 – 2011 (begin 2014 – heden)
Ontheemden: 2,8 miljoen (begin september 2014)
NA 2011
In maart 2003 begon de internationale militaire interventie tegen het regime van Saddam Hoessein, wat leidde tot zijn val. Het geweld bleef echter aanhouden en leidde tot een burgeroorlog. Het aantal ontheemden – dat al ruim 1 miljoen bedroeg tijdens het tijdperk van Saddam Hoessein – nam drastisch toe. Met het vertrekken van de laatste Amerikaanse troepen eind 2011 werd de oorlog officieel beëindigd.
OPMARS VAN DE IS
Vanwege het geweld in Syrië zijn al vele duizenden Iraakse vluchtelingen die naar Syrië waren gevlucht, na de val van het regime van Saddam Hoessein teruggekeerd naar Irak. Ook vangt Irak 223.923 duizend vluchtelingen uit Syrië op die zijn gevlucht voor de aanhoudende burgeroorlog in eigen land (cijfers | UNCHR november 2014).
VLUCHTELINGEN IN SYRIË EN IRAK
De terugkeer van vluchtelingen en ontheemden kwam in de daaropvolgende jaren op gang. Ondanks het feit dat de veiligheidssituatie verbeterd was, bleef de situatie voor vele ontheemden en vluchtelingen in Irak onveilig.
TWEE MILJOEN VLUCHTELINGEN
Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging ISIS (nu IS). In de zomer van 2014 had de beweging een groot aantal Iraakse steden ingenomen en een kalifaat uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Vele honderdduizenden Irakezen sloegen op de vlucht uit angst voor geweld, vervolging en gedwongen bekering.