top of page
Zoeken

𝗡𝗮𝗱𝗶𝗮 𝗠𝘂𝗿𝗮𝗱: 𝗩𝗮𝗻 𝗼𝗼𝗿𝗹𝗼𝗴𝘀𝗴𝗲𝘃𝗮𝗻𝗴𝗲𝗻𝗲 𝘁𝗼𝘁 𝗡𝗼𝗯𝗲𝗹 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗲 𝗣𝗿𝗶𝘇𝗲 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗲𝗮𝘁𝗲 & 𝗹𝗲𝗶𝗱𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗶𝗻 strijd voor gerechtigheid



Nadia Murad droomde ervan om haar eigen schoonheidssalon te runnen in Kojo, een klein dorp in het noorden van Irak. "In mijn verbeelding was de salon een veilige ruimte waar vrouwen en meisjes ideeën konden delen, dingen konden leren en iets voor henzelf konden hebben," zegt ze.

Deze droom werd haar ontnomen toen strijders van de Islamitische Staat in 2014 haar dorp binnenvielen, met de bedoeling een Yazidi-gemeenschap die ze als ongelovigen beschouwden, te vernietigen. Haar moeder, broers en zussen, familieleden en vrienden werden gedood. Murad, destijds 21 jaar oud, was een van bijna 6.000 Yazidi-vrouwen en kinderen die bijna drie maanden lang gevangen werden gehouden en aan verkrachting werden onderworpen. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen en vestigde zich in 2015 in Duitsland.

Vandaag zet de 30-jarige haar trauma om in pleiten voor overlevenden van genocide en seksueel geweld. "Als je een oorlog overleeft en zoveel mensen kent die het niet hebben gehaald, voel je je verantwoordelijk om iets voor hen te doen," zegt ze.

Als president en voorzitter van de non-profitorganisatie Nadia's Initiative lobbyt Murad namens degenen in crisis bij regeringen en internationale organisaties, met een focus op beleidshervormingen en middelen voor gemeenschapsheropbouw. Haar inspanningen hebben weerklank gevonden in de wereld: haar memoires uit 2017 werden een bestseller van de New York Times, en in 2018 werd haar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Murad, die vaak mede-overlevenden ontmoet, zegt dat ze allemaal verlangen naar "gerechtigheid en een einde zien aan dit systematische gebruik van geweld tegen vrouwen en meisjes."

In december werd ze de hoofdaanklager in een rechtszaak die werd aangespannen door zo'n 400 Yazidi-Amerikanen tegen Lafarge, het Franse cementbedrijf dat in 2022 schuldig is bevonden aan het betalen van miljoenen aan ISIS voor een fabriek in Syrië. Mensenrechtenadvocaat Amal Clooney, de advocaat van Murad, diende de rechtszaak in onder de burgerlijke bepalingen van de Anti-Terrorism Act. "Bedrijven die ISIS of vergelijkbare groepen steunen, moeten ter verantwoording worden geroepen," zegt Murad.

Naast haar pleidooi zal Murad dit jaar als eerste in haar familie afstuderen aan de universiteit, met een diploma in de sociologie van de American University. Daarna kijkt ze uit naar kleine vreugdes zoals "meer haar en make-up," zegt ze lachend. "Ik weet dat ik mijn salon niet kon openen, maar ik ben trots dat ik in ieder geval andere vrouwen en meisjes in Irak kan helpen."

bottom of page