top of page
Zoeken

Oproep tot gerechtigheid: Het voortbestaan van het VN-onderzoeksteam UNITAD cruciaal voor genocide slachtoffers


Als Stichting NL Helpt Yezidi's volgen we met grote bezorgdheid de recente ontwikkelingen met betrekking tot het mandaat van UNITAD in Irak. UNITAD, het team dat verantwoordelijk is voor het verzamelen van bewijsmateriaal en het bevorderen van verantwoordelijkheid voor de misdaden begaan door ISIL (Islamitische Staat van Irak en de Levant), is van onschatbare waarde geweest voor het nastreven van gerechtigheid voor de slachtoffers van deze afschuwelijke misdaden, waaronder de Yezidi-gemeenschap.
Het recente verzoek van Irak aan de VN-Veiligheidsraad om het mandaat van UNITAD niet te verlengen na september 2024, roept ernstige zorgen op over de toekomst van gerechtigheid voor de slachtoffers van ISIL, met name de Yezidi-gemeenschap. UNITAD heeft een cruciale rol gespeeld in het verzamelen en bewaren van bewijsmateriaal dat essentieel is voor het vervolgen van de daders van deze gruweldaden. Het voortijdig beëindigen van het mandaat van UNITAD zou een verwoestende klap zijn voor de zoektocht naar gerechtigheid en verantwoordelijkheid.


Als stichting die zich inzet voor het ondersteunen van Yezidi-slachtoffers, zien we dagelijks de impact van deze misdaden op individuen en gemeenschappen. De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van UNITAD brengt niet alleen de mogelijkheid van gerechtigheid in gevaar, maar veroorzaakt ook extra trauma en angst onder de overlevenden. Deze slachtoffers hebben recht op gerechtigheid en de voortzetting van het werk van UNITAD is van cruciaal belang om deze rechten te waarborgen.

De aanbevelingen van C4JR, met betrekking tot het vaststellen van benchmarks voor de bereidheid van Irak om internationale misdaden te vervolgen en het ontwikkelen van een juridisch kader voor het delen van bewijsmateriaal, zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt nagestreefd op een doeltreffende en verantwoorde manier. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de stemmen van de slachtoffers en de gemeenschappen die het meest getroffen zijn door deze misdaden, worden gehoord en betrokken bij de besluitvorming over de toekomst van UNITAD.


Als Stichting NL Helpt Yezidi's roepen we op tot een onmiddellijke actie om het mandaat van UNITAD te verlengen en ervoor te zorgen dat de gerechtigheid voor de slachtoffers van ISIL niet wordt ondermijnd. We moeten blijven strijden voor gerechtigheid, waarheid en herstel voor de Yezidi-gemeenschap en alle andere slachtoffers van deze vreselijke misdaden. De internationale gemeenschap heeft de plicht om ervoor te zorgen dat de misdaden van ISIL niet onbestraft blijven en dat de slachtoffers rechtvaardigheid krijgen die ze verdienen.

Samen met onze partners en supporters zullen we blijven werken aan het bevorderen van gerechtigheid en het ondersteunen van Yezidi-slachtoffers op hun weg naar herstel en verzoening. We mogen niet zwijgen in het gezicht van onrechtvaardigheid, en we zullen ons blijven inzetten voor een wereld waarin alle gemeenschappen kunnen leven zonder angst voor vervolging en geweld.


Het hele rapport is te lezen via deze link: https://c4jr.org/1203202428508.

Comments


bottom of page