top of page
Zoeken

Frans bedrijf Lafarge S.A. en ISIS: Yezidi Strijd voor Gerechtigheid onder Leiding van Amal Clooney

In december 2023 hebben meer dan 400 Yazidi-Amerikanen een historische rechtszaak aangespannen tegen het Franse bedrijf Lafarge S.A. Deze rechtszaak, geleid door Nobelprijswinnaarres Nadia Murad en juridisch vertegenwoordigd door niemand minder dan Amal Clooney, is gebaseerd op de schokkende onthulling dat Lafarge miljoenen dollars heeft betaald aan de terroristische organisatie ISIS.https://www.nadiasinitiative.org/news/nadia-murad-is-lead-plaintiff-in-lawsuit-in-us-court-against-lafarge-sa
Nadia Murad and Amal Clooney

Achtergrond:

In augustus 2014 begon ISIS zijn genocidale campagne tegen de Yazidi-bevolking in Sinjar, Irak. Meer dan 6.400 mensen werden tot slaaf gemaakt, ongeveer 5.000 werden gedood, en ongeveer 400.000 Yazidi's vluchtten voor hun leven. Deze barbaarse acties omvatten massale executies, ontvoeringen, martelingen, seksueel geweld, en de vernietiging van het thuisland van de Yazidi's. De Yazidi-gemeenschap, zwaar getroffen door deze genocide, heeft tot op de dag van vandaag te maken met de nasleep, met meer dan 200.000 Yazidi's die intern ontheemd zijn in kampen in de Koerdische regio van Irak.


De Rechtszaak:

De rechtszaak, ingediend in de Eastern District of New York, is gebaseerd op de Anti-Terrorism Act en heeft als doel Lafarge S.A. verantwoordelijk te houden voor hun criminele samenzwering met ISIS. Lafarge heeft niet alleen schuld bekend aan het betalen van bijna $6 miljoen aan ISIS, maar wordt er ook van beschuldigd cement te hebben geleverd voor de bouw van ondergrondse tunnels en bunkers gebruikt door ISIS voor het verschuilen van leden en het vasthouden van gijzelaars, waaronder ontvoerde Yazidi's.

De aanklacht stelt dat Lafarge's steun aan ISIS doorging en toenam tijdens de piek van ISIS's wreedheden, waaronder openbare onthoofdingen van Amerikaanse burgers en journalisten. Ondanks de schuldbekentenis in 2022 en het akkoord om meer dan $777 miljoen aan boetes en verbeurdverklaringen te betalen, is er nog geen compensatie betaald aan de slachtoffers.


Reacties:

Amal Clooney benadrukt de ernst van de zaak door te zeggen: "Het is schokkend dat een toonaangevende wereldwijde onderneming hand in hand heeft gewerkt met ISIS terwijl ISIS Amerikaanse burgers executeerde en genocide pleegde tegen Yazidi's."

Nadia Murad deelt haar persoonlijke tragedie als Yazidi-slachtoffer en merkt op: "In het indienen van deze rechtszaak sta ik naast mijn mede-Yazidi-Amerikanen die gerechtigheid en verantwoording eisen van degenen wiens acties onze nachtmerrie mogelijk hebben gemaakt."


De zoektocht naar gerechtigheid reikt verder dan geografische grenzen, aangezien Yazidi-activisten verantwoording eisen van niet alleen bedrijven zoals Lafarge, maar ook van grote socialemediaplatforms. Het door Wahhab Hassoo en zijn team samengestelde rapport van 120 pagina's benadrukt de noodzaak van een grondig onderzoek naar de rol van Big Tech-bedrijven, waaronder Facebook en YouTube, in het faciliteren van de gruweldaden van Islamitische Staat (IS) tegen Yazidivrouwen en -meisjes.


https://www.thenationalnews.com/world/europe/2022/02/17/yazidis-want-big-tech-held-to-account-over-isis-atrocities/
Women mourn by a grave during a mass funeral for Yazidi victims of ISIS. AFP

Net zoals Lafarge onder de loep lag en juridische stappen ondernam vanwege de bekende steun aan ISIS, richt de Yazidi-gemeenschap nu haar aandacht op social media bedrijven. Het rapport wijst op vermeende tekortkomingen in de moderatie van inhoud en benadrukt het falen bij het indammen van haatspraak tegen de Yazidi's op deze platforms.

Terwijl de wereld getuige is van de zich ontvouwende juridische gevechten tegen bedrijven en techreuzen, heeft de uitkomst van deze inspanningen het potentieel om het landschap van bedrijfsverantwoordelijkheid opnieuw vorm te geven. De gezamenlijke zoektocht van Yazidi-activisten naar gerechtigheid tegen zowel Lafarge als Big Tech onderstreept het belang van het ter verantwoording roepen van alle betrokken partijen voor hun rol in het faciliteren en in stand houden van daden van geweld en onrecht.

Comments


bottom of page