top of page
Zoeken

Wahhab Hassoo: leven in en met oorlog, dit is mijn verhaal

Mijn naam is Wahhab Hassoo, Ik ben geboren in 1995 in Nineveh, het oude Mesopotamië, huidige Irak, de wieg van de beschaving, daar waar Eufraat en Tigris elkaar omarmen, te midden in de economische sancties na de Golfoorlog, wat destijds een van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van Irak was. Ik ben Politicoloog, mede-oprichter van Stichting NL Helpt Yezidi's,, ambassadeur voor National Comité 4&5 mei en ik geef lezingen over oorlog, genocide, vervolging en uitlsuiting.


Ik groeide op van dag tot dag, vaak met niet veel meer dan dadels om van te leven tot 2003. Het was in die tijd, rond mijn zevende en achtste levensjaar (2002-2003), dat mijn ouders begonnen te vertellen over ons geloof en de gruwelijke vervolging en oorlogen die daarbij hoorden. Ik begreep nog niet volledig wat het allemaal betekende, tot de oorlog in Irak in 2003 uitbrak. Die gebeurtenis zou mijn leven voor altijd veranderen.

Ik herinner me die dag goed; mijn vader riep me binnen terwijl ik buiten met vrienden speelde. De oorlog was begonnen, en in de daaropvolgende jaren leerde ik de ware betekenis van conflict en oorlog kennen. Mijn dorp werd in 2007 getroffen door een grote terroristische aanslag, waarbij ongeveer 1000 Yezidi's omkwamen. Een jaar later verloor mijn familie een neef in Mosul, die werd vermoord omdat we het gevraagde losgeld niet konden betalen.

Op 17-jarige leeftijd vluchtte ik naar Nederland, op zoek naar veiligheid, liefde en acceptatie. Mijn integratie in Nederland ging echter niet zonder uitdagingen, waaronder discriminatie en moeite met het vinden van werk. Bovendien werd mijn volk, de Yezidi's, geconfronteerd met de genocide door IS in 2014, waarbij duizenden werden vermoord en vrouwen als seksslavinnen werden gebruikt. Deze gebeurtenis leidde tot de oprichting van deze stichting, NL Helpt Yezidis, en tot mijn continue inzet voor gerechtigheid en bewustwording als ambassadeur voor Nationaal Comité 4&5 mei en Kamp Westerbork, waarmee ik op vrijwillige basis lezingen geef. Ook besloot ik van studie te veranderen, van Aviation naar Politicologie.


Naast deze uitdagingen, bleef ik vastbesloten om mijn verhaal te delen en een stem te geven aan degenen die vaak worden vergeten. Ik geloof in vrijheid, gelijkheid en acceptatie voor iedereen, en ik blijf mijn verhaal vertellen om haat en oorlog te bestrijden. Als slechts één persoon luistert, is het de moeite waard, en ik hoop dat jij die persoon bent die dit verhaal met zich meedraagt.


Ik kom graag in contact met mensen die een luisterend gehoor willen geven aan mijn verhaal en zich inzetten voor vrede en verbinding. Ook kunnen mensen mij boeken om een lezing te geven.


Ik ben te bereiken via:


コメント


bottom of page